Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.








































tisdag 30 april 2013

Valborgs-middag!

Det blev tacos på altanen ikväll. Inte dumt alls.

Efter det såg vi "Tinker, tavlor, soldier, spy". En mycket bra film, men ibland lite svår att hänga med i ;)



Klänningsprovning igen!

Snart dags för lite mer klänningsprovning.
I måndags var Sara Svärd här och provade sin aprikosa klänning. Efter en del småjusteringar kommer den att bli toppen-fin!


Idag är det Elin Jonssons tur att komma. Det blir provning av grundklänning och provning av "spring-ut-klänningen". Skall även kolla in sko-valet.
"Spring-ut-klänningen" är lite mystisk i modellen men det blir säkert bra bara den blir klar ; )

Elin i "spring-ut-klänningen" och nya skorna, ingen sportBH under nästa gång den provas ;)


Kvällen blir lugn med något gott att äta,tacos, och kanske något bra på dumburken, men vad skulle det vara???
Vi hoppar över brasor och skönsång. Känns inte som vädret är att lita på just nu.
Kan det vara så att det är det sista av april-vädret som måste ner innan värmen kommer, man kan ju hoppas!!

Ha en underbar Valborgsmässoafton allihopa och en skön 1:a maj!


söndag 21 april 2013

Nyfälld!

Nu har jag äntligen tagit ner flaggstången! Har tänkt på det sen vi flyttade in. Den har nämligen alltid varit sned. Men nu efter vintern var den helt otroligt sned!
Som tur är har vi väldigt bra och STORA verktyg i den här familjen! Sänder ett tack till Erik som vi fick den gigantiska skiftnyckeln av!!

Nu skall vi bara bli av med eländet också ;)
Den är gratis underförutsättning att cementfundamentet också grävs upp och tas med.

Flaggstången är 8 meter hög av glasfiber och i behov av en ny knap och lite tvätt. Annars är dem helt ok. Fundament, muttrar och brickor ingår.

Om någon vet någon som skulle kunna vara intresserad så hör av er!!

Här kommer lite bilder på eventet ;) Och jag vill bara tala om att stången var verkligen så sné som bilden visar, inget fusk här inte ;)







lördag 20 april 2013

Vår på altanen!

Nu har jag äntligen befriat vårt olivträd och lagerbusken från sina vintertält!
Oliven ser ut att ha klarat vintern galant, lagern ser lite torr ut här och där men det går säkert att avhjälpa med lite klippning, den är ju inte helt död!

Igår fick jag en jättefin och jättestor hortensia av flickorna! Idag fick den flytta ut i uterummet när jag hade röjt lite och fått undan en massa väldigt döda växter!
Det blev väldigt fint och vårligt med en gång!

Nu får det nog bli en stund i solen innan jag måste ta tag i sömnaden.



Underbar kväll med tjejerna!

Igår hade vi tjej-kväll här hemma. Maria, Camilla och Görel kom för "lite" vin och ost och små-plock.
En helt underbar kväll med massor av prat och skratt, kvällen avslutades inte förrän kl. 01.30!

Vi började med lite bubbel, en prosecco, och sen hade jag använt vår devis "varför välja" när jag var på systemet. Så vi hade tre olika sorters vin, kul att prova lite olika och se hur dom passade med de olika ostarna.

Jag bjöd på diverse ostar och charkuterier samt lite frukt och grönt. Hade också fått till ett surdegsbröd som fortfarande var lite varmt!
Till kaffet ( och teet) serverade jag citronpajer i portions-format.

Görel hade gjort en "pava" Apple martini. Den var mycket god och intogs som en efter-efterrätt!

Skall ge mig ut i solen en stund innan jag skall ge mig på mina sömnads-projekt. Skall försöka få ihop en klänning, få till en grundklänning och nåla ihop "springer-klänningen. Hoppas dagens timmar räcker till ;)







söndag 14 april 2013

Mycket goda surdegsbröd!

De två andra bröden blev väldigt goda! Så goda att jag var tvungen att sätta en deg till i går kväll!
Den degen fick lite graham i sig, har inte smakat på de bröden men de ser också jättegoda ut.

Receptet kommer från "Lite mer bröd" med Pin de Martin.

På morgonen:
50 g surdegsgrund
100 g vatten
60 g rågmjöl (eller 30 g vetemjöl och 30 g rågmjöl)

Rör ihop i en skål och låt stå under plastfolie tills kvällen.

På kvällen:
160 g av den aktiva surdegen
900 g vatten
600 g vetemjöl, gärna fullkorn
20 g vatten

Blanda allt. Det behöver inte knådas utan bara röras ihop väl. Vänta i ca 10 min och vänd/vik degen lite grann och täck sedan med lock eller plastfolie och låt jäsa under natten. På morgonen häller du ut degen viker ihop den och delar den på mitten. Forma två bröd, lägg eventuellt ner i bakplåtspapperklädd form. Låt jäsa i 1 timme.
Sätt på ugnen på 235 grader, sätt även in en plåt i ugnen ( om du inte lagt degen i formar, för då behövs bara gallret)

Snitta bröden och grädda i ca 30 minuter. Släng in några isbitar i botten på ugnen, det tycker bröden om. De skall ha fått ordentligt med färg och ha en innertemperatur på 94 grader. Låta svalna på galler.

Det lite mörkare brödet i mitten blev tyvärr undergräddat, skulle ha varit inne i ugnen mycket längre. Men det är sånt som händer, får testa igen nästa helg ;)




lördag 13 april 2013

April-väder!

Vad skulle det här vara bra för??
Känns väldigt onödigt, men det kanske är bra för snö- och issmältningen. Hoppas att det blir varmt nu så att det smälter bort fort ( och att jag inte behöver skotta!).

Det kommer att bli en mysig inne-dag idag med bakning och sömnad på schemat. Redan nu står en surdegslima i ugnen och två stycken ligger och jäser och väntar på sin tur i ugnen! Lite tokig känner jag mig för jag skulle vilja göra några bröd till, men vem ska äta allt? Får kolla med tex. Görel, hon kan vara intresserad ;)

Jag återkommer med recepten på bröden, det ser väldigt lovande ut så här långt i alla fall.


fredag 12 april 2013

Härlig middag!

Hemma-gjord bearnaise är ju inget man gör varje dag men kanske blir det lite oftare nu! Har hittat ett recept som verkligen blev bra utan en massa olika steg! Hade tänkt att köpa en "backup-sås" men kom hem utan och då gällde det att få till det på första försöket! Och det lyckades!!

Magnus var grill-mästare. Till den grillade entrecoten serverade vi pommes, gratinerad zucchini, sallad med fetaost och oliver och den hemmagjorda bearnaisen! Mycket gott!!


Recept på en kall bearnaise, kommer ursprungligen från Åse.

4 äggulor
2 msk vitvinsvinäger
2 msk creme fraiche
1 msk torkad dragon
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
300 g smält smör
salt och peppar

Mixa äggulor, vinäger, kryddor och creme fraiche med en stavmixer. Fortsätt mixa medan du häller i det smälta smöret, lite i taget. Krydda med salt och peppar och smaka av.
Sen kan man låta den svalna av. Och när den blir kall blir den tjockare.


Gratinerad zucchini

1 zucchini
Ca 1dl riven ost, mild
Ca 0,5 dl riven parmesan
Grillkrydda

Skär zucchinin i skivor och lägg i en form. Lägg på en liten hög ost på varje skiva toppa med grillkrydda. Gratinera i 200 grader i ca 15 min.




onsdag 10 april 2013

Träning!

Nu i kväll har jag kört ett coreboll-pas. Oj vad jobbigt det var!! Kommer att ha en enorm träningsvärk i morgon både i magen och benen skulle jag tro ;)

Till middag idag blev det en köttfärs och vitkålsgryta, jättegott blev det!

tisdag 9 april 2013

Härlig yoga igen!!

Ikväll var det dags för yoga igen efter Helenas missöde med handen (bröt den för mindre än två veckor sen)
Härligt som vanligt ;) Man känner sig alldeles lugn och mjuk i kroppen!

Middagen bestod av en kyckling-curry-gryta. Jag tog blomkålsris till medan resten av familjen tog vanligt ris. Mumsigt!! Och det blev dessutom över lite så jag har till matlåda imorgon!

Recept kommer imorgon;)

söndag 7 april 2013

Mumsig middag!

Som vanligt har jag ätit upp maten innan jag kommer på att man skall ta ett kort på den ;)

Men gott var det, järpar smaksatta med vitlök, mejram och sambal. Till det en morots-tsatsiki och en fetaoströra. Jättegott!!

Till fika idag gjorde jag en morotskaka, blev mycket bra men mäktig!

Har pysslat lite med en av balklänningarna i dag och beställt tyg till den andra.

fredag 5 april 2013

Middag på altanen!

Nu är vi hemma igen!

Tänk vad man hinner med på två dagar!
Idag åt vi en härlig hotellfrukost innan vi ställde kosan mot Karlstad igen.

Tänk att komma hem, tömma bilen och ta en promenad innan klockan fyra en fredag är hur härligt som helst! Att hela helgen dessutom är framför oss är också underbart ;) I morgon blir det nog lite sömnad på balklänningarna. Camilla ville också ha en liten stund att utbyta idéer och annat i sömnads-värden;)

Nu ikväll åt vi en jättegod middag bestående av grillad fläskytterfilé, tomatsås, bearnaise, sallad och vitlöksstekta harricotsvets. Mums!!

torsdag 4 april 2013

EM-kval i handboll!

Vilken match det blev!
Vi hade jättebra platser på rad 4. Där märker man verkligen vad fort det går och vad hårt det är!

Arenan var fullsatt och bra drag på publiken.

Upptäckte när vi kom tillbaka till rummet och såg på Sportnytt att vi var med i sändningen!

Här kommer lite bilder från arenan.





En liten tur!

Vi är ute på en liten tur med shopping och handboll på schemat!

I går åkte vi till Göteborg och tog färjan över till Kiel. I morse åkte vi till Citti och handlade lite tysk öl. Sen bar det vidare till Calles i Heiligenhsfen och ännu mera shopping av olika drycker!

Efter det väntade färjan Puttgarten-Rødby och bron över till Mamö.

Nu har vi gått en sväng i stan och tagit en öl på The mouse head. Lite lugnt på rummet innan vi skall ta oss till Malmö Arena och landskampen i handboll mellan Sverige och Polen.

Lägger upp ett litet potpuri av bilder.











måndag 1 april 2013

Lite sömnad!

Nu har jag börjat klippa ut och nåla ihop delar av först klänningen. Känns bra!
Den kommer att bli superfin!!
Behöver hjälpa till med maten nu men är mer sugen på att få sy ihop några delar ;)