Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.








































onsdag 30 oktober 2013

Onsdag och kyckling i ugn!

Oj vad veckan går fort! Nästa vecka är det stopp på Gruvön, så det är en hel del att förbereda på jobbet.
Men lite träning får allt plats! I måndags körde jag och Camilla ett dubbelpass på Sats, CX works och efter det Body balace. Jobbigt men väldigt skönt! Igår var det yoga i Kil och idag Core boll på Sats. Jag kommer absolut att ha träningsvärk i magen i morgon :)

Igår gjorde jag en väldigt god kyckling i ugn. Jag hade köpt frysta kycklinglår med ben, en mycket god styckdetalj! Resultatet blev jättegott och saftigt!

Jag gjorde även mycket god egen kryddblandning,  den kommer jag att använda ofta.

Idag blev det bara en ostomelett för mig och CM fick ostkaka. Matte drog till pizzerian med sina kompisarna ;)

Maggans kryddblandning:
1 msk paprikapulver, gärna hot.
1 msk chili, gärna stark
1 msk mejram
1 tsk malen ingefära
Ett antal varv med pepparkvarnen

Kyckling i ugn
1 kg kycklinglår
1 dl rapsolja
0,5 dl soya
0,5 dl chilisås
Ett rejält antal droppar av tabasco eller liknande

Blanda ihop ingredienserna till grilloljan, häll den över kycklingen och blanda om. Lägg ur kycklingbitarna i en form och stek i ugnen i 200 grader i ca 45 min.
Ta tillvara stekskyn och gör en sås med skyn, 3 dl grädde, ca 1 msk av Maggans kryddblandning.

Servera med ris eller stekt strimlad vitkål.

Min goda kyckling!

söndag 27 oktober 2013

Bra helg!

Vilken helg vi haft! Vi har fått massor gjort!!
Igår började vi med att rensa i vår klädkammare. Det var nästan så man inte kunde gå in i den! Massor av täcken , väskor och annat bös på golvet.
Det blev minst en stor kasse med grejer som skulle slängas och en stor svart sopsäck med kläder som fick åka till Östpendeln. Dessutom hittade jag en kasse i källaren med gamla gardiner efter pappa som också fick följa med till Östpendeln.
När vi ändå var i trakterna så tog vi med lite kartong och annat som skulle till återvinningen.
Kändes oerhört skönt att slänga så mycket!
Vi hann även med en liten tur i skogen och letade efter trattisar. Vi hittade lite grann, men som tur var hade vi lite mer i frysen så de andra kunde få varsin kantarellmacka till förrätt! Jag tog några skivor lufttorkad skinka, lite brie och pesto, gott det med ;)

CM passade också på att köpa några nya fiskar och en "dammsugare" till akvariet. Vi provade den med en gång och kunde konstatera att på det sättet sög man upp väldigt mycket vatten väldigt fort! Men tror den kan vara bra bara man blir kompis med den.

Idag gjorde vi äntligen klart vårt "skafferi-skåp", tror det säkert var tre år sen vi köpte det ;) Nu är äntligen gavelsidan tillsågad och ditskruvad! Måste säga att det ser lite mer färdigt ut nu :)

Och som detta inte räckte så har vi idag hunnit med att fixa det sista med poolens vinterförvaring och varit på lunch hos mamma! 
Nu är Magnus på jobbet, Mathias och CM spelar juniorhandboll och jag har städat i syrummet. Väldigt välbehövligt! Jag har slängt fyra(!) kassar med tyg och annat krafs! Behöver damma och ta golven också men det orkar jag inte idag :)
Till middag idag blir det pizza från Vedugnen för CM och Matte och jag håller just nu på att förbereda en LCHF-variant.

Jag har även "lekt" lite med mina frökex, återkommer med mer info om det senare. Men kan avslöja att resultatet blev över förväntan!

Skog i höstskrud.

Lite trattkantareller.

Äntligen står det inte en massa långa passbitar lutade mot skåpet.

fredag 25 oktober 2013

Halloween!

Ikväll var det dags för Magnus och Maria att gå på Halloween-fest. Det var förfest hemma hos oss för både killarna och tjejerna. Killarna skulle bada bastu först och tjejerna hade en hel del sminkande att göra ;) De serverade tapas och sen var det dags för omklädning. Magnus, Robin och Marcus skulle vara munkar. Erik Lindgren skulle vara Top Gun. Maria och hennes kompisar Louise och Denise skulle vara katter, närmare bestämt lejon, leopard och panter. De blev helt klart katt-djur! 

Övriga familjen, CM, Matte och jag, åt grillad hemgjord hamburgare. Mycket gott! Som vanligt hann jag glufsa i mig större delen av burgaren innan jag kom på att den ev skulle varit med på bild ;) Men jag kan garantera att den var supergod!

Tre fina munkar! Markus, Magnus och Robin.

Erik L.


Katter under arbete.

Färdiga katter! Otroligt fint målade, Maria är otroligt duktig! Louise, Maria och Denise.

En blid till ;)

CM ville också bli fotad ;)



torsdag 24 oktober 2013

Middag!

Idag blev det stekt lax med hemmagjord hollandaisesås och broccolimos till middag.
Det blev väldigt gott!

Här kommer receptet på hollandaisesåsen.

300 g smör
4 st äggulor 
2 msk crème fraîche 
2 msk färskpressad citron
Salt, vitpeppar 

Smält smöret på medelvärme. Lägg äggulor, crème fraîche  och citronjuice i en mixerbägare och blanda. Sätt igång mixern och häll i smöret i en jämn stråle tills allt är iblandat. Smaksätt med salt och peppar.

Broccolimos

1 broccolistånd
3 msk crème fraîche 
Salt och peppar

Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten, låt ånga av.
Mixa broccolin och mixa i crème fraîchen, smaksätt med salt och peppar.

Skulle haft en tomat för lite färg :)

söndag 20 oktober 2013

Helg igen!

Det har varit lite tyst här på bloggen av den enkla anledningen att det inte händer så mycket mer än jobb, träning och vardagsbestyr :)

Men nu i helgen firade vi Lenas födelsedag. Hon önskade sig batteridrivna blockljus. Och jag insåg att det var en toppenidé även till oss. Sagt och gjort, inköpte ljus både till Lena och oss :) Kompletterade Lenas present med en mörklila sjal.
Elin hade gjort en jättefin tårta med lila blommor på, jättegod var den också. Elin täcker sina tårtor med marsipan istället för sugarpaste. Detta gör att man slipper "klä av" tårtbiten innan man ska äta den. Blir mycket godare med marsipan. 


När jag kom hem från kalaset plockade jag av de sista äpplena. Det var väldigt många!
Det är så fint att dom i en korg! Idag bakade jag Äppel- och kanelmuffins, mycket goda.


Killarna var till Karlsborg och spelade match igår. Dom vann med 29-21. Fick hem tre nöjda killar :)

Middagen bestod av grillad ryggbiff med whiskysås. Gott!


Idag åkte CM och Mathias till Storfors för att spela steg två i JSM. Det gick inte lika bra idag, två förluster. 
Under tiden de var borta ägnade jag mig åt att tvätta, tror jag har kört åtta eller nio maskiner under dagen! Men nu finns inte mycket kvar att tvätta. 
Fick tid att baka lite matbröd också, Urbans surdegsbröd, tror jag det hette. Det blev väldigt bra, luftigt men ändå saftigt. Hoppas att resten av familjen också kommer att tycka om det.


Nu är det hög tid att krypa till kojs. Ha en skön vecka!

söndag 13 oktober 2013

Födelsedag!

Nu är jag ordentligt firad!
Har fått massor av fina presenter, bland annat pengar till min danskresa. Jag fick även fina kläder av min familj och en härlig pläd.
Jag även en härlig bukett med gula rosor av Gunilla och Björn, hoppas de stor sig länge!

Tårtan blev jättegod, men det hade räckt att göra en för vi blev inte så många som jag trodde. Magnus jobbade, Maria var hos sin mormor och morfar och Milla och Martin kom inte heller. Men då blir förhoppningsvis mina kollegor på Gruvön desto nöjdare, för den överblivna tårtan får följa med dit i morgon ;)


Födelsedagstårta!

Idag ska vi fira min födelsedag, lite sent. Men bättre sent än aldrig ;)

Idag var jag lite spänd på att se hur tårtorna skulle bli. Skulle moussen stelna eller skulle allt rinna ut när jag tog bort kanten? Jag skar försiktigt längst kanten och lossnade på formen och tänka sig, tårtan var hur fin som helst! Jag gjorde ett gäng med chokladlöv i förmiddags för att dekorera tårtorna med, det var ett tag sen men dom blev väldigt fina! Tårtorna är nu dekorerade med chokladlöv och färska hallon.
Som tur var blev det lite tårta kvar på ena formen, så man kunde provsmaka :) Smakade mycket fräscht och gott, hoppas de andra också tycker det!

Hallon och limemoussetårta med kladdkakebotten.
(Receptet på botten kommer från xxx, recepten på mousserna kommer från Marianns bok "Baka med LCHF" men är lite ändrat av mig)

Kladdkakebotten.
2 dl mandelmjöl
0,75 dl sukrin melis
3 msk kakao (eller lite drygt)
1 krm stevia
2 krm vaniljpulver
2 ägg
100 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser. Häll gärna sukrinet och kakaon genom en sil för att få bort klumparna.
Rör i äggen och häll i det smälta smöret. Blanda ordentligt. Häll i en springform som smöras och gärna försetts med ett bakplåtspapper i botten.
Grädda i ca 10 min i 175 grader.
Låt botten kallna i formen. Skär sedan försiktigt längst kanten och kolla så att du kan lossa springformen. Om det behövs så diska kanten och sätt tillbaka den runt botten.

Limemousse.
3 limefrukter
1 dl rysk yoghurt
1 dl crème fraîche
2 dl grädde
3 msk sukrin melis
1 krm stevia
4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Riv skalet på limen och pressa dom sedan. Värm saften ställ åt sidan och lägg i de uppblöta gelatinbladen, blanda väl och låt svalna.
Rör ihop yoghurt och crème fraîche, blanda i sötning och limeskal. Vispa grädden ganska fast. Rör i limesaften i yoghurtblandningen och blanda väl, vänd ner grädden.
Häll moussen över den avsvalnade bottnen och ställ in den en stund i frysen.

Hallonmousse.
500 g hallon
3 dl grädde
3 msk sukrin melis
1 krm stevia
6 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Mixa hallonen och värm ca 1/2 dl av puén, lägg i de uppblöta gelatinbladen, blanda väl och låt svalna.
Vispa grädden ganska fast. Blanda ihop de avsvalnade hallonen med resten av purén och blanda väl, vänd ner grädden.
Häll hallonmoussen över limemoussen och ställ in den minst 4-5 timmar i kylen. Eller frys den men ta då fram tårtan minst 8 timmar innan den ska ätas om den tinar i kylen. Det tar ca 4 timmar att tina den i rumstemp.
Garnera tårtan efter eget tycke och smak. 


lördag 12 oktober 2013

Husbestyr!

Idag har dagen ägnats åt städning och bakning. 
Imorgon blir det ett lite försenat födelsedagskalas. Och då behöver man både städa och baka! 
Städning först och sen bakade jag både klassiska kanelbullar och bullar fyllda med mandelmassa och märk choklad. Eter det bakade jag en tårta, tror den både kommer att bli god och snygg ;) Återkommer med bild och utlåtande i morgon! 
Mitt i allt i hopa  var det handbollsmatch i Forshaga, det blev vinst mot tTam Kropps med 32-19. Härligt! Magnus gjorde en mycket bra match, Matte satt i publiken på grund av en envis förkylning.

Till middag grillade CM flankstek, egengjorda klyftpotatisar och sallad till. Mums!!

Lite bilder.
Mandelmasse- och chokladbullarna.

Middagstallriken.

söndag 6 oktober 2013

Mera Barcelona!

Ett försenat inlägg! Men bättre sent än aldrig ;)
Mera buss, mera cava och mera tapas! Kan helt enkelt inte bli för mycket :)

Idag tog vi den blå bussturen och åkte bland annat förbi Sagrada Familia och Camp Nou. Nu har vi nog sett det vi behöver se :)
"Vår" turistbuss. 

I busskön. 

Ett av Gaudis hus. 

Sagrada Familia. Helt OTROLIGT stort!!

Och fortfarande under arbete!

Undrar när dom blir klara?

"Baksidan"

Till lunch blev det som sagt mer cava och mer tapas, så gott!
En del av alla våra fat!

Mer mat!

Restaurangen!

En olåst trappuppgång som var väldigt vacker!
Helt klart LCHF! En pappersstrut med skinka :)

Mamma och CM ute på bryggorna i hamnen. 

lördag 5 oktober 2013

Barcelona!

Nu är vi i Barcelona! Vi kom till Girona i går kväll och bodde på Holiday Inn Express i Girona. Ett bra val att inte fortsätta resan mitt i natten! Utvilade kunde vi ta tåget i förmiddags in till Barcelona, mycket trevlig resa. 

Vädrets makter är med oss så här långt! Hoppas det håller i sig :)
Väl här tog vi en promenad på La Rambla och käkade födelsedagslunch på ett tapasställe i en liten gränd. Jättemysigt med ett glas cava!

Efter det blev det en tur med de öppna turistbussarna. Vi tog den röda slingan i dag i morgon tar vi den blå!

Jag och CM tog en prommenad ner till hamnen när mamma vilade sig en stud innan middagsdax. 

Middag intog vi på Roma Reial på Placa Reial. Även detta ett mycket bra val!

Kvällen avslutades på en lokal pub där mamma trodde att hon var älst, vilket nog stämde med så där 30 år ;)