Välkommen

Välkommen till min blogg! Hoppas att du skall trivas och vilja komma tillbaka många gånger!

Här kommer det att finnas recept både på LCHF-mat och "vanlig" mat, bilder och historier från min familj och en hel del sömnadsprojekt.








































lördag 21 juni 2014

Matjes i glas

Och här kommer receptet på vår förrätt. Perfekt att kunna förbereda i god tid och ha stående i kylen redo för servering.


För 4 personer

2 burkar matjessill
4 st lite större kokta kalla färskpotatisar
1/2 finhackad rödlök
1 burk gräddfil
1 knippe gräslök

Häll av matjessillen och låt den droppa av sig. Dela i små bitar, jag delade varje bit i 6 delar. Dela potatisen i lika små bitar. Hacka rödlöken.
Blanda gräddfilen med finklippt gräslök.
Varva matjes, potatis, rödlök och gräddfil i glas. Toppa gärna med lite rödlök och något grönt.
Servera med en kall öl och en snaps!

Kan förvaras i kyl i alla fall ett par timmar.

Salsa verde

Ännu fler recept!


2 dl olivolja
2 krukor basilika
1 kruka persilja
2 klyftor vitlök
3 st sardellfiléer
2 msk kapris
1 citronklyfta
1 nypa socker
Flingsalt
Svartpeppar

Repa bladen av kryddorna och lägg i en stor hög på en skärbräda. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Lägg dom på högen. Lägg dit sardellerna och kaprisen. Hacka samman allt fint, det blir ett väldigt hackande och hopfösande men håll ut, det lönar sig ;) Högen ska nu ha sjunkit ihop ordentligt och inga större bitar av något finns kvar. Häll över allt i en skål och häll på olivoljan. Smaka av med salt, peppar och socker samt lite färskpressad citron.
Gör gärna salsan en stund innan den ska ätas så hinner smakerna mogna ordentligt.

Njut till en god grillad köttbit! Livet blir inte mycket bättre ;)

Färskpotatissallad

Här kommer receptet på den färskpotatissallad vi hade igår. Inspirationen kommer från Ica.se.


ca 1 kg kokt frärskpotatis, lite avsvalnad 
1 påse babyspenat
1 påse ruccola 
1/2 ask cocktailtomater
10 st soltorkade tomater i olja

1 dl olivolja
1 tsk dijonsenap
2 msk vit balsamvinäger 
Salt och svartpeppar
Parmesanost hyvlad
Om man vill kan man även ha på valnötter

Koka potatisen och låt den ånga av och svalna lite. Dela i mindre bitar.
Strimla de soltorkade tomaterna och skär cocktailtomaterna i kvartar.
Blanda till dressingen. Blanda tomaterna med potatisen och dressingen.
Vänd i salladssorterna.
Hyvla med hjälp av en potatisskalare över parmesanosten.
Låt er väl smaka

Midsommar

Så har midsommar både kommit och gått. 
Vi firade det här hemma för ovanlighetens skull. Vi började med sill-lunch hos Björn och Gunilla för att sedan gå hem och förbereda middagen och ta emot våra gäster, Pär och Veronica. 

Sillunch hos Björn och Gunilla. Siv och Erik var också med. 

Matte och CM

Vi började med en boccia-kamp och Apperol spritzer. Tyvärr vann CM och Veronica trots att det såg väldigt bra ut i början för mig och Pär. 

Till förrätt hade jag gjort Matjes i glas. En liten blandning med matjes, potatis, rödlök och gräddfil. Mycket gott och alldeles lagom mycket.

Till huvudrätt blev det grillad lammytterfilé, färskpotatissallad, salsa verde och tzatsiki. Om jag får säga det själv, vansinnigt gott ;)
En salsa verde är nog den bästa såsen man kan ha, otroligt mycket smak med ändå väldigt fräsch.
Passar till lite "finare" kött, alltså lite bättre styckdelar från nöt eller lamm. Men vad vet jag, det kanske är tokgott till fläskkarré också!

Sen hade vi naturligt vis jordgubbar och grädde till efterrätt. Just den här dagen finns det ju inte så många alternativ ;)

Fram på småtimmarna kom ett 80-tals quiz fram, det är väldigt mycket man inte riktigt kommer ihåg!

Tack för en otroligt härlig kväll!

torsdag 19 juni 2014

Fin-vin!

I torsdags korkade vi upp en flaska vitt vin vi haft i kylen sen 2002! Vi köpte det på en vin gård i Riquewihr, Frankrike, när vi var på bilsemester.

Flaskan har legat och väntat, flyttat med till Glimmervägen, varit med om könsbyte. Men nu var det dags! Lite oroliga var vi att vinet skulle ha blivit dåligt. Men det var ingen fara, lite vinsten hade bildats med smaken var det inget fel på!
Är nog det dyraste vin jag någonsin druckit! 

Dopff grand cru sporen Riesling

Godaste fisksåsen!

Måste bara dela med mig av ett recept på en fisksås. När man läser ingredienslistan undrar man om dom inte glömt några grejer. Men så är det inte, "less is more" gäller verkligen här.

Stekt röding, goda såsen och färskpotatis, inte dumt alls!

En superenkel sås som ni bara måste prova!

1 citron, det finstrimlade skalet + 1 tsk saft
2 dl crème fraiche (den feta, det är viktigt!)
1 dl vispgrädde (tänk inte ens på att ta något annat)
1 fiskbuljongtärning 

Skala det gula på citronen och strimla fint, gärna med zetsjärn. Koka strimlorna i lite vatten i  ca 1 minut. Häll av vattnet.
Häll på crème fraîchen, grädden och 1 tsk pressad citron samt den smulade buljongtärningen. Koka upp under omrörning. Klart!!
Såsen ser kanske inte mycket ut för världen, men låt er inte luras ;)

Det enda krångliga med det här receptet är att skala citronen och strimla det sen. Men har man ett zetsjärn är även det smidigt. Prova, det blir jättegott!
Men tänk inte ens tanken att byta ut mejerierna mot light-varianter, det misstaget har jag redan gjort och det är väldigt onödigt att ni  också gör det. Det blir verkligen inte gott då.  

onsdag 18 juni 2014

Studenttårtan

Den här blev en riktig succé. Mathias ville ha en tårta med hallon. Efter lite letande så visade jag honom några olika varianter och han fastnade ju för en cheesecake.


Så här blir det när man inte orkar vänta på att hälla på det rosa lagret och häller för fort!
Men den var ju lika god som de andra tårtorna ;)

Här kommer receptet som är inspirerat från två håll, dels Allt om Mat Grillspecial 2014 och dels Mitt kök bilagan nr 8 + att jag har ändrat lite ;)

Botten:
250 g digestivekex
150 g smör
3/4 dl mörkt muscovadosocker 

Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i en matberedare så att det fortfarande finns kvar lite bitar. Smält smöret och lös upp sockret i smöret. Blanda med kexen. Tryck ut i en springform, täck gärna botten med ett bakplåtspapper så blir det mycket lättare att få ur tårtan sen. Grädda i ca 7 minuter.
Låt  botten svalna helt innan fyllningen hälls i.

Fyllning:
6 gelatinblad
300 g färskost, typ Philadelphia 
3 ägg delade i gulor och vitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl hallonpuré, mixade och passerade hallon (ca 300 g)
1/2 lime, finrivet skal och saft (man kan säkert använda hela limen, men 1/2 räcker)

Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5-10 minuter. 
För att slippa diska visparna så vispa i den ordning det står uppräknat ;)
Vispa äggvitorna med en liten nypa salt, de blir fastare då.
Vispa grädden.
Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker  i en tredje skål.Tillsätt vaniljsockret. 
Värm ca 1 dl av färskostsmeten försiktigt. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält det i den varma smeten.
Häll ner gelatinblandningen i färskostsmeten under kraftig vispning så inga klumpar bildas.
Vänd ner grädden och vänd till sist ner äggvitan.
Dela smeten i två delar.
Smaksätt den ena halvan med limeskal och saft.
Smaksätt den andra med hallonpurén.

Häll den vita smeten i formen, ställ gärna in formen i frysen några minuter innan du häller på det rosa lagret. Ställ in i kylen för att stelna minst 5-6 timmar eller i frysen några timmar.
Lossa tårtan med hjälp av en vass kniv längs kanten.
Garnera på valfritt sätt, jag tog ännu mer hallon och några flaggor!



måndag 9 juni 2014

Snart student!

Nu har det varit en hel del sömnad på balklänningen och dessutom har jag hjälpt två tjejer som behövt lägga upp sina klänningar. 
Dessutom är det en hel del städande, plockande, fixande och bakande. 

Mathias bestämde sig till slut för att ha hallon- och limecheesecake som studenttårta. 
Jag återkommer med bild och recept på tårtorna. Dom ser väldigt lovande ut. Hoppas dom även smakar bra!

Idag är det bal. Vi har varit och tittat på alla fina tjejer och killar i Museiparken. Tänk att lilleman har blivit så stor och stilig!

En mycket stilig son!

Jag lyckades även hitta "min" klänning ;) Josefin var jättefin i klänningen!! (Den röda)

Josefin Hertz i en väldigt fin röd klänning ;)

Imorgon är det slutspurten för städning och fix! Undrar vad det är vi inte tänkt på? ;)

söndag 1 juni 2014

Blomsterprakt!

Idag var jag till Hveems handelsträdgård för att köpa blommor till trädgården och balkongen. 

Det är helt otroligt vad mycket fina blommor dom har!
Jag fick med mig ett helt lass hem ;) Så nu är det planterat på balkongen, vid entrén, vid poolen och i krukorna vid altanen. 




Tomaterna och chilin fick också större krukor, så ska dom klara sig resten av säsongen. 

Hade även en tjej till här som behövde hjälp med kortning av sin balklänning.
Nu har jag fixat längden på två klänningar och har bara knappen i nacken kvar på Hertz klänning. Skönt att snart vara helt klar ;)

Nu sitter vi och planerar inför studenten. Mat ska beställas och vilken tårta ska vi ha?? Men det är kära bestyr.